Pedagogik

Naturvetenskap och teknik

På Skaftö Naturförskola får barnen utforska naturvetenskap och teknik genom nyfikenhet och lek. Vi skapar möjligheter för barnen att ställa frågor, experimentera och lära om samband i naturen, kretslopp och hur vi kan påverka vår omgivning för en hållbar framtid.

Lekfulla möten med naturkunskap och teknik

Genom att låta barnen möta naturvetenskap och teknik på ett praktiskt och lekfullt sätt lägger vi grunden för ett livslångt lärande. Vi stärker deras förståelse för sambanden mellan människa, natur och samhälle och ger dem verktyg att påverka världen omkring sig på ett hållbart sätt.

Vårt syfte med naturkunskap och teknik

Utbildningen ska ge barnen möjligheter att skapa relationer med sin omgivning och utveckla ett ekologiskt och varsamt förhållningssätt till naturen, samhället och sin närmiljö. Genom att ta tillvara på barnens nyfikenhet, utmanar och stimulerar vi deras intressen för och kunskaper om natur, samhälle och teknik.

Metoder vi använder

  • Projektbaserat lärande: vi arbetar med längre projekt som ger barnen tid att fördjupa sig i olika teman, förstå begrepp och koppla sina erfarenheter till vetenskapliga samband.
  • Utforskande och experiment: vi låter barnen undersöka naturvetenskapliga och tekniska fenomen genom lek, praktiska experiment och vardagliga situationer.
  • Frågor och dialog: barnens egna frågor är centrala. Genom dialog och vägledning uppmuntrar vi ett naturvetenskapligt och logiskt förhållningssätt.

Om Baklängesmetoden

På Skaftö Naturförskola arbetar vi med baklängesplanering – en metod utvecklad av Ann S. Pihlgren för att skapa en genomtänkt och målstyrd undervisning. Vi börjar med att sätta tydliga mål för barnens lärande och planerar sedan aktiviteter som leder dit.

En viktig del i metoden är den generativa frågan – en öppen och spännande fråga som väcker barnens nyfikenhet och skapar lust att utforska. Genom att observera och dokumentera barnens utveckling kan vi anpassa undervisningen efter deras intressen och behov.

Senast uppdaterad • 2025-06-25