Pedagogik

Måltidspedagogik

På Skaftö Naturförskola är måltider mer än bara mat, de är en naturlig del av barnens lärande. Genom lekfulla metoder och sinnesupplevelser väcker vi nyfikenheten för hälsa, hållbarhet och matglädje. Barnen får utforska smaker, delta i samtal och utveckla en förståelse för hur mat och måltider påverkar både dem själva och omvärlden.

Vårt syfte med måltidspedagogik

Genom att integrera mat och måltider i undervisningen skapar vi på ett lekfullt sätt nyfikenhet och lärande med hjälp av barnens alla sinnen. När näringsrika måltider och en hälsosam livsstil blir en naturlig del av vardagen, får barnen förståelse för hur detta påverkar deras hälsa och välbefinnande. Vi uppmuntrar barnen att utforska, ställa frågor och samtala om sin omvärld för att väcka intresse för både hälsa och hållbar utveckling.

Maten inhandlas lokalt och lagas från grunden i vårt eget kök och består av näringsrika och varierade måltider enligt Livsmedelsverkets råd.

Metoder vi använder

  •  Sapere-metoden: Barnen tränar sina sinnen genom att använda doft, smak, känsel, hörsel och syn när de utforskar mat. Det här bygger upp deras sensoriska språk och bidrar till att de vågar prova nya smaker.
  • Pedagogisk måltid: Måltiden blir ett tillfälle för samtal, gemenskap och lärande. Vuxna deltar som förebilder och uppmuntrar barnen att upptäcka matens olika dimensioner.
  • Veckans kock: En dag i veckan är de äldre barnen delaktiga i matlagningen tillsammans med vår kokerska.
  • Buffé: Varje dag erbjuds en buffé med grönsaker och dagens rätt. Buffén är i barnens höjd, där de själva tar till sig av det de önskar äta, vilket stärker barnens självständighet och tillit till sin egen förmåga.

 

Om Baklängesmetoden

På Skaftö Naturförskola arbetar vi med baklängesplanering – en metod utvecklad av Ann S. Pihlgren för att skapa en genomtänkt och målstyrd undervisning. Vi börjar med att sätta tydliga mål för barnens lärande och planerar sedan aktiviteter som leder dit.

En viktig del i metoden är den generativa frågan – en öppen och spännande fråga som väcker barnens nyfikenhet och skapar lust att utforska. Genom att observera och dokumentera barnens utveckling kan vi anpassa undervisningen efter deras intressen och behov.

Senast uppdaterad • 2025-06-25